Ahşap Tekne Yapımcılığı

Bartın-Kurucaşile-Tekkeönü Ahşap Tekne Yapımcılığı

Karadeniz’in azgın dalgalara aman vermeyen korunaklı kıyıları tekne yapımının da geleneksel merkezleridir. Bartın’ın Kurucaşile ilçesi hafızalarda ahşap tekne üretiminin gelişmiş merkezlerinden biri olarak yer etmiştir.

Bugün BARTIN, tekne yapımcılığı konusunda Türkiye’nin en umut vaat eden bölgesidir.

Geçmişten bugüne hem başarılı tekneler yapmış, hem de kendi bölgesel tekne tiplerini yaratabilmiş olan bu meslek bugün modern kompozit ahşap tekne yapım tekniklerini kullanabilme becerisi ile dünya çapında bir şansa sahiptir.

Çelik ve fiberglas gemilerin gözde olduğu dönemlerde bile ahşaptan vazgeçmeyen bu tersanelerimiz; yük gemilerini, yolcu gemilerini, balıkçı ve gezi teknelerini aynı sabır ve dirayetle denize indirmeyi sürdürmüşlerdir.

Bu bölgede Osmanlı Donanmasının savaş gemilerinden, “Alamatra” tipi Balıkçı teknelerine, “Çektirme” gibi yakın sahil yük gemilerinden modern yatlara kadar pek çok gemi tipi yaratılmıştır.

Dünyada doğal yapı malzemelerine geri dönüşün yaşandığı günümüzde, ustalıkla modern tekniklerini birleştirmeyi başaran Bartın’ın şansı çok yüksektir.

Bartın’ın Kurucaşile Tekkeönü Tersaneleri, Bodrum Kupası Yelken Yarışları’nda birçok kez birincilik alan “Akın’A” ve “Nostalgia” isimli tekneleri, 1992’de ünlü İngiliz kalyonu Golden Hind’in replikasını denize indirmiş; Yunanistan, Hollanda ve Almanya’ya yapılan boyları 30 metreye varan yatlar ile eski ününe yeni ürünler katmıştır.

Stresli sanayi kenti yerine iyi ahşap işçiliği için gerekli olan doğal çalışma koşullarına sahip olan Bartın Ahşap tersaneleri, uzun yıllardır mühendislerin yönlendirmesi ile modern tekne yapım tekniklerini uygulamaya başlamıştır.

Türkiye’nin ilk Ahşap Yat Yapımı Meslek Lisesi ile Bartın Üniversitesine bağlı Gemi İnşaatı Meslek Yüksek Okulunun Kurucaşile’de açılması, Denizcilik Bakanlığı ve Valilik desteği ile Modern Tersanelere de kavuşmak üzere olan bölge, ülkemiz tekne yapımcılığındaki yerini daha da sağlamlaştırmak üzeredir.

Bartın Irmağının kıyıları, Amasra ve Kurucaşile’nin Yalıları; ahşap tekne yapımının merkezi oldular.

Bir büyük balta, sonra bir keser,
Sonra kupkuru ağaçlar, yontuldu, düzeltildi hep beraber.
Çakıldı ağaçlar, yapıldı tekneler,
Döşendi güverteler, bağlandı halatlar,

400 tonluk Çektirme tipi tekneler de alımlı çalımlı Balıkçı Kayıkları da yağlı kızakların üzerinden salındı denize. Onlar Karadeniz’in en özel, en güzel tekneleriydi; Onlar, doğu Akdeniz’in bütün limanlarına yük taşıdılar, bütün denizlerde balık avladılar.. Takalar, Alamana kayıkları, Sandallar; hepsi de Bartın’ın değerlerini taşıdılar gidebildikleri uzak sahillere.

2000 yıllarına gelindiğinde artık modern yatlar yapmakta ustalaşan yörenin usta ellerine, Mühendisler destek oldu; Meslek Lisesi ve Yüksek Okul açıldı, Tersane yeri tahsis edildi, geleneksel meslek geleceğe hazırlandı.

Şimdi göç tersine çevrildi; hem önceki yıllarda büyük şehirlere göç eden tekne ustaları memleketlerine döndüler hem de başarılı teknelerin yapımında iş almak için boyacılar, tekne döşemecileri, elektrikçiler, mekanikçiler bölgeye gelmeye başladılar.

TEKKEÖNÜ PİRİ REİS AHŞAP YAT VE TEKNE TERSANESİ
(YAT YAPIMI, ONARIM, BAKIM ve ÇEKEK YERİ)

1. Denizcilik Müsteşarlığının talebi üzerine “AHŞAP YAT ve TEKNE YAPIMI, BAKIM-ONARIM ve ÇEKEK YERİ“ olarak kullanılmak üzere Kurucaşile Tekkeönü mevkiinde 28 dönüm arazi kamulaştırılmıştır.

2. Tekkeönü’nde kamulaştırılan 28 dönüm arazi 11 üyeli Tekkeönü Piri Reis Ahşap Yat ve Tekne Kooperatifi’ne tahsis edilmiştir.

3. Söz konusu sahada; ortak kullanım alanları ve 40×25 metre ölçülerinde 11 atölye ile kooperatif destek birimleri, Donatım rıhtımı, Travel Lift için parmak iskele bulunacaktır.

4. Projede 4 atölye 35×20 metre ölçülerinde 7 atölye bulunmaktadır.

5. Sahanın hafriyat işleri su, elektik vb altyapı hizmetleri yerel kalkınmayı ve istihdamı desteklemek amacıyla Bartın Valiliği tarafından koordine edilmektedir.

6. Kurucaşile’de kurulmuş olan Türkiye’nin ilk “Ahşap Yat İnşa Meslek Lisesi” ve Bartın Üniversitesine bağlı “Gemi İnşaatı Meslek Yüksek Okulu” açılmış olması, Tekkeönü ile Kurucaşile’de Denizcilik Bakanlığı ve Bartın Valiliği destekleriyle oluşturulacak olan modern ahşap yat ve tekne yapım tesisleri bölgenin geleneksel mesleğini

Comments are closed.